Istoric

Conacul Gheorghe Buzdugan este un monument de patrimoniu ce se consideră că a fost construit între anii 1906-1909, de către cel căruia îi și poartă numele. Printre personalitățile care au călcat pragul conacului, se numără Ionel Brătianu, Nicolae Titulescu, Ionel Teodoreanu, Regele Ferdinand, Regina Maria.

Pe lângă evenimentele private desfășurate în incinta Conacului Buzdugan, au avut loc și numeroase evenimente culturale. Seria de spectacole muzicale a debutat în anul 2020, fiecare concert atrăgând în medie un public format din 1200 de spectatori.

Participanții s-au putut delecta cu programe muzicale ale unor mari personalități, interpretate de artiști precum Paula Seling, Analia Selis, Gabriela Iștoc, dirijori ca Roberto Salvalaio, Tiberiu Oprea, Adrian Petrescu și membrii orchestrei ,,Mihail Jora” Bacău, dirijați de Ovidiu Bălan.

Acestea au reprezentat un bun prilej de a readuce la viață atmosfera de basm și de a pune în evidență măreția locului.

Evenimente publice

Cronologie

1906-1909

Construirea

Amplasat strategic la punctul în care priveliștea Conacului atinge Siretul, Conacul „Gheorghe
Buzdugan” are înfățișarea unui palat de mărime mijlocie. Construcția acestuia s-a desfășurat pe o perioadă de trei ani după planurile arhitectului N. Caranevici. Planul conacului este poligonal, în formă de careu și este prevăzut cu etaj, parter și beci. Clădirea masivă de piatră și cărămidă are numeroase elemente neoclasice, specifice conacelor de la începutul secolului.

1867-1929

Gheorghe Buzdugan

Gheorghe Buzdugan s-a născut în Focșani, 10 februarie 1867, dintr-o veche familie moldovenească. Și-a făcut toate studiile în țară și a înaintat pe scara ierarhică prin metode
vrednice ajungând la cea mai înaltă treaptă în magistratura țării, prim-președinte la Înalta Curte de Casație, urmând să fie desemnat Regent al țării. Respectându-i-se dorinţa, la moartea sa, Gheorghe Buzdugan a fost înmormântat în anul 1929 la conac, în grădina din faţa acestuia. În anul 2008, acesta a fost exhumat şi mutat în curtea bisericii „Sf. Dumitru” din satul Gheorghe Doja, ctitorie a familiei Buzdugan din anul 1935.

1941-2002

În anul 1944

Proprietarii conacului au fost nevoiți să se refugieze în vestul țării, în contextul celui De-al Doilea Război Mondial, conacul fiind vandalizat de trupele armatei sovietice.
Odată cu instaurarea regimului comunist și implementarea colectivizării, conacul a fost preluat de autoritatea statală. Conform unui proces verbal de la 30 martie 1949, întreaga proprietate a fost predată delegaților Ministerului Comerțului și Alimentației, până în anul 2002 când a fost retrocedată nepoților Regentului, Anca și Alexandru Buzdugan.

2015-2022

Restaurarea

În anul 2015, conacul a fost preluat de antreprenorul băcăuan, Ioan Neagu, care a început procesul de reabilitare, atât a conacului, cât și a anexelor proprietății. În încercarea de a reda măreția locului, s-au folosit materiale asemănătoare celor ce se regăseau în construcția veche de mai bine de un secol, coloanele şi frontoanele cu ornamente geometrice, tâmplăria cu elemente decorative la nivelul montanţilor, fiind refăcute în întregime.