Pe Valea Trotușului, în comuna Ștefan cel Mare, se ascunde o comoară a spiritualității moldovenești – Mănăstirea Bogdana. Cu o istorie ce se întinde până în secolul XIV, această mănăstire este martora trecerii vremurilor și a înfloririi monahismului în Țara Moldovei.
O Așezare Cu Radăcini Adânci
Tradiția locală spune că primii călugări s-au stabilit în această zonă în secolul XIV, sub îndrumarea descălecătorului Bogdan, venit din Cuhea Maramureșului. Chiliile lor se răsfirau prin pădure, adunându-se doar la sărbători în jurul bisericii de lemn construită cu osteneala mâinilor lor.

Transformare în Mănăstire
În secolul XVII, Mănăstirea Bogdana a fost transformată din sihăstrie într-un adevărat lăcaș monahal de către Marele Logofăt Solomon Bârlădeanu, în anul 1660. Biserica, construită din piatră și cărămidă, păstrează hramul „Pogorârea Sf. Duh” și adoptă un plan arhitectural inspirat de necropola lui Ștefan cel Mare de la Putna.
Patrimoniul mănăstiresc
Mănăstirea a fost înzestrată cu moșii, obiecte de cult, cărți și odoare de argint de către Solomon Bârlădeanu și soția sa Ana. De-a lungul timpului, a rezistat numeroaselor intemperii și jafuri, iar în 1793, biserica a fost aproape complet distrusă de un cutremur. În ciuda acestor provocări, mănăstirea și-a păstrat esența spirituală și frumusețea arhitecturală.
Prin Vâltoarea Schimbărilor
După cel de-al doilea război mondial, mănăstirea a trecut printr-o serie de transformări, devenind temporar azil, tabără pentru copii și chiar depozit de cărți vechi. În 1979, Episcopia Romanului a început refacerea mănăstirii, transformând-o într-un depozit-muzeu ce adăpostește un valoros patrimoniu de carte veche și artă medievală românească.
Tezaurul mănăstirii Bogdana include o colecție impresionantă de icoane din secolul XVIII-XIX și pomelnice ale unor biserici și schituri din județ. Aceste comori spirituale nu sunt doar podoabe ale mănăstirii, ci și martori ai evoluției monahismului în Moldova.

În Prezent
Astăzi, Mănăstirea Bogdana continuă să strălucească ca o perlă a spiritualității moldovenești, amintindu-ne de trecut și oferind o privire către bogata moștenire cultural-religioasă a acestei regiuni. Un loc încărcat de istorie, cu ziduri ce respiră rugăciune și liniște, Mănăstirea Bogdana rămâne o destinație ce merită descoperită și explorată.
Click aici pentru a vedea traseul până la Mănăstirea Bogdana
Surse
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=51472793
https://amfostacolo.ro/impresii9.php?iid=81798&d=manastirea-bogdana-stefan-cel-mare-bc–onesti-bc
0 Comments